1. 6. 2014.

Pečene leblebije/slanutak/naut

NAUT, leblebija, slanutak (Cicer arietinum) – vrsta najukusnijeg pasulja od koga se pravi leblebija. Izgledom podseća na minijaturne suve orahe. Ima veoma hranljivu vrednost, 100 g jestivog dela ima 309 kalorija. Sadrži: hranljive materije (16,6 g proteina, 6,9 g masti, 45,1 ugljenih hidrata), mineralne soli (gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar) i vitamine (B1, B2, PP i C), polisaharide, masno ulje, lecitin, betain, kolin. Bogat je mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama. U ishrani se koristi za supe, variva, salate, umake i namaze. Prženi se koristi za grickanje i za mlevenje brašna, koje se koristi kao dodatak supama i varivima i kao sredstvo za zgušnjavanje jela umesto zaprške. Jelima daje poseban ukus. Osušen naut je oker boje. Belančevina može skoro da zameni belančevine iz mesa, posebno kada se koristi zajedno sa pirinčom ili krompirom.

Pečene leblebije/slanutak/naut 

Leblebije 
So
Biber
Maslinovo ulje
Možete i druge začine staviti

Sirove leblebije

Prvo ih morate močiti u vodi 12 sati, zatim ih skuvate ako su odstajale 12 sati veoma brzo će se skuvati, za 15-20 min. 
Kad su skuvane procedite ih i prosušite. Zatim stavite kašiku maslinovog ulja, so i biber po želji. Možete staviti i druge začine. 
Pecite ih u posudi u koju će stati samo u jedan red. U toku pečenja promešajte ih koji put kako bi sa svih strana dobile lepu boju.
Pečete ih na 200 C oko 30 minuta možete ih i duže peći ako hoćete da su hrskavije.
Nakon pečenja uživajte 

Leblebije iz konzerve 

Ocedite ih i prosušite. Zatim stavite kašiku maslinovog ulja, so i biber po želji. Možete staviti i druge začine. 
Pecite ih u posudi u koju će stati samo u jedan red. U toku pečenja promešajte ih koji put kako bi sa svih strana dobile lepu boju.
Pečete ih na 200 C oko 30 minuta možete ih i duže peći ako hoćete da su hrskavije.
Nakon pečenja uživajte.







Нема коментара:

Постави коментар