4. 2. 2014.

Japanska jabuka / kaki



Volim isprobavati novu hranu, nove ukuse, naročito me privlači egzotično voće. Svaki put kad sam u mogućnosti probam nešto novo. Danas je na  red došla i japanska jabuka.

Već neko vreme slušam ljude kako mi pričaju o ovom voću a ja nikako da ga probam jer su mi rekli da ako nije jako zrelo da je oporo, pa sam bila malo skeptična. Danas sam našla divne jako zrele i odlučila ih probati. To je ljubav na prvi zalogaj, mmmmm slatko voće koje se topi u ustima. Stvarno nešto posebno. Samo dobro pazite kad ih nosite kući ako su jako zrele jer su jako osetljive.

I sad malo činjenica o ovom divnom voću: 

Ova izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet.

Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih uticaja radikala.

U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulise rad jetre). Prirodni je laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Takođe može da pomogne da se snizi visoka telesna temperatura i da se ublaže valunzi.


Kaki u prehrani

Kaki se jede kad je skroz dozreo i intenzivne je boje, konzistencija mu je tada mekana, poput želea. Okusom je blizak vrlo slatkoj kajsiji sa glatkom, skliskom teksturom.

Od ploda kakija može se pripremiti sok i džem, ili se može koristiti u voćnim salatama, sladoledima. Neke se sorte koriste kao sastojak torta, kolača, muffins-a i pudinga.


Нема коментара:

Постави коментар