2. 5. 2014.

Biljna mleka

S obzirom da stalno volim isprobavati nove stvari tako su na red došla i biljna mleka.

Stalno slušamo o tome kako kravlje mleko nije zdravo za nas iako su nas decenijama ubeđivali u njegovu dobrobit. Zato sam ja odlučila probati i biljna mleka, ali ne ona kupovna nego domaće pravljeno. 

Naravno kako je internet prepun svih mogućih informacija, vrlo lako sam našla recepte za biljna mleka.

Prvo mleko koje sam napravila bilo je od orasa jer njih uvek imam kući. Ukus pomalo čudan, jer smo svi mi navikli na obično mleko. Nakon mleka od orasa pravila sam mleko od badema i jako mi se sviđa puno lepši okus ima. 

Kako koje mleko budem pravila tako ću ovu listu proširivati. Nadam se da će te uživati u ovom mleko kao što i ja uživam.

Evo i recepata:



Mleko od orasa:

1 šolja orasa
4 šolje vode
dve kašike cimeta
kašika meda


Mleko od badema:

1 šolja badema
4 šolje vode
1 sveža urma

Orase/bademe staviti u blender sa jednom šoljom vode i miksati jedno minutu, nakon toga dodati ostale sastojke i miksati još par minuta.


Mleko od zobenih pahuljica:

1 solja zobenih pahuljica
4 solje vode
med (po zelji)

Zobene pahuljice pomesati da jednom soljom vode i ostaviti sat dva da stoji, zatim staviti u blender i miksati jedno minutu, nakon toga dodati ostale sastojke i ostalu vodu, te miksati još par minuta.


Mleko od kokosa

1 šolja kokosovog brašna
4 solje vruće vode (ne kipuće)
med (po želji)

1 šolja kokosa prelite sa 1,5 šolje vruće vode i pustiti da odstoji jedno 2 sata, nakon toga ubacite sve to u blender i sameljite kokos, kad je kokos već sitan dodajte još vode. Sve to još malo miksajte.

Sva ova mleka možete procediti kroz gazu ja to ne radim jer meni ne smeta to sitno sto ostane. Ako cedite mleka onda med dodajte kad ocedite mleko. Sa ostacima lešnjaka, badema, kokosa, zobenih pahuljica itd. možete praviti zdrave kolače.





Нема коментара:

Постави коментар